Overige informatie
Omhoog Nieuw(s) MP3 Genealogie Contact

 

[Omhoog] 

Overige informatie

 

Doop-, Trouw- en Lidmatenboeken (DTB) vóór 1812

Vóór 1811 voerde de overheid vrijwel geen administratie van de bevolking. Alleen een klein deel van de huwelijken werd op het stadhuis gesloten. Als vervanging kan gebruik worden gemaakt van de administratie van de plaatselijke kerken. In plaats van geboorteakten kunnen de doopregisters worden gebruikt. Omdat de meeste huwelijken in de kerk werden gesloten zijn ook de huwelijksregisters belangrijk. Gegevens over overlijden zijn helaas zeer schaars voor handen. Verder zijn er nog de lidmatenregisters, de kerkelijke ledenregistratie. Al deze registers worden samen aangeduid als de "DTB" of "DTBL". De DTB loopt, zeer globaal gesproken, over de periode 1650-1811, maar het kan per plaats enorm verschillen over welke periode er daadwerkelijk gegevens zijn bewaard gebleven. Door de Stichting Vrienden van de Archieven in Friesland zijn uiterst gedetailleerde indexen op alle registers vervaardigd. In 2000 is begonnen om deze papieren indexen om te zetten in databases.

 

Verder onderzoek

In de Burgerlijke Stand en DTB kunnen de primaire gegevens worden opgezocht. Om meer gegevens over de afzonderlijke personen te vinden kan verder worden gezocht in andere archieven zoals de Nedergerechten, de Memories van Successie en de Notariële archieven. In deze archieven vindt men koopakten, testamenten, beschrijvingen van nalatenschappen, stukken over het bewind dat voogden over de goederen van wezen voerden en, niet te vergeten, over de huizen waarin men woonde.

 

Erfskipterdoarpen

De "Stichting Erfskip Terpdoarpen" werd begin 2004 opgericht met -kort samengevat- als doel het verzamelen, rubriceren en publiceren van genealogieën alsmede streekhistorische wetens -en bezienswaardigheden uit de gemeente Ferwerderadeel, daarmee het verleden zichtbaar makend in het heden waarbij een breed publiek in staat gesteld wordt om kennis te nemen van de beschikbare informatie.

Ferwerderadeel ligt in het noorden van Friesland en wordt begrensd door de Waddenzee en de gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Tietjerksteradeel, Leeuwarderadeel en Het Bildt. Het gemeentehuis bevindt zich in Ferwerd terwijl de overige dorpen zijn: Blija, Hogebeintum, Hallum, Marrum, Wanswerd, Genum, Janum, Jislum, Lichtaard, Reitsum en Birdaard. Om misverstanden te voorkomen dient opgemerkt te worden dat Janum en Birdaard voor de gemeentelijk herindeling van 1984 deel uit maakten van de gemeente Dantumadeel. De gemeente bestaat uit kleigrond en heeft landbouw als belangrijkste activiteit.  In de grotere dorpen (Ferwerd, Hallum, Marrum en Birdaard) kent men ook industrie als belangrijke bron van inkomsten. De gemeente heeft ca. 9.000 inwoners.

De stichting heeft een website geopend met een daarin een keur aan gegevens. Waaronder een dbase met vrijwel alle familienamen uit de streek: de "familie Ferwerderadeel".

Een bestand met ruim 32.000 personen uit Ferwerderadeel of daaraan gerelateerd. Iedereen is op enigerlei wijze (verre) familie van elkaar.

 

(Bronnen div. hoofdstukken: www.erfskipterpdoarpen.nl & www.tresoar.nl)